PIHVILIHAN GRILLAUS!

Pihvilihan grillauksessa on muutamia tärkeitä asioita, jotka tulee ottaa huomioon:

1. Valitse grillattava pihviliha oikein.
Pihvilihassa on mahdollisuus valita vähärasvaisia ruhonosia grilliin:
  sisäfile
  flank steak
  lehtipihvi sisä- tai paahtopaistista
  ”iron steak” paistista
  paistikuutiot vartaaseen

Pihvilihassa on myös ruhonosia, joissa on rasvaa sekä lihaksen sisällä (marmorointi) että  lihan pinnalla (ns. makurasva). Rasva antaa lihalle sen erinomaisen maun, suutuntuman ja  herkullisuuden. Tulee myös huomioida, että grillauksen aikana suurin osa rasvasta sulaa pois  viemättä kuitenkaan hyvää makua lihasta. Huom. marmoroitunut rasva (lihaksen sisällä) on  ns. monityydyttymätöntä rasvaa.
  ulkofile
  entrecote
  T-luupihvi

2. Tee valmistelut huolella
Valmistele grilli etukäteen: kokoa, puhdista, organisoi grillausalue. Grillausajat ovat yleensä  laskettu lihalle, joka otetaan jääkaapista ja laitetaan kuumaan grilliin. Jokainen grillaaja  ”opettelee” omat grillausaikansa kokemuksen avulla. Valmistele liha esim. marinoiden  etukäteen. Esim. flank steak on hyvä marinoida 6-24 h ennen grillausta. Huomioi, että  voimakkaat mausteet vaativat vähemmän marinointiaikaa kuin miedommat mausteet.

3. Grillaa
Hyvää pihvilihaa ei tarvitse ottaa huoneenlämpöön ennen grillaamista. Hyvän hygienian turvaamiseksi liha kannattaa säilyttää jääkaapissa valmistushetkeen saakka. Pihviliha tulee aina laittaa kuumaan (tai medium-kuumaan) grilliin, jotta grillattava pinta saa nopeasti värin ja lihasnesteet pysyvät lihan sisällä. Aloittelijan suurin virhe on liian kylmä grilli, jolloin liha ”vuotaa” lihasnesteet ulos ja hyvästäkin lihasta tulee sitkeää. Lihan kääntämiseen tulee aina käyttää pihtejä eikä haarukkaa. Haarukka tekee lihaan tarpeettoman reiän ja kuivattaa lihaa. Jauhelihapihvejä grillattaessa tulee käyttää lastaa ja lihan painelua tulee välttää, jotta mehevät lihasnesteet pysyvät jauhelihapihvin sisällä.

Grillaa liha oikean aikamäärittelyn ja valmiusasteen mukaan. Sisälämpötilan voi aina tarkistaa lihalämpömittarilla tai leikkaamalla grillattavasta lihasta koepalan (paras osa grillauksesta on maistelu!). Mitä mehevämpi liha, sitä nopeammin se valmistuu! Mausta suolalla tarpeen ja maun mukaan. Pihvin on hyvä antaa ”levätä” noin 2-3 minuuttia ennen tarjoilua.

» Takaisin edelliselle sivulle